Foto: Marcia Rosengård

För första gången sedan European Film Promotion gjorde om reglerna för Shooting Stars för tre år sedan har en svensk skådespelare valts ut som en av de unga, lovande talanger som ska lyftas fram under filmfestivalen i Berlin 2011. En jury bestående av rep


Alicia Vikander. Foto: Marcia Rosengård

Alicia Vikander, född 1988, är utbildad vid Kungliga balettskolan i Stockholm men idag tar skådespeleriet upp hela hennes tid. Redan som sjuåring var hon med i musikalen Kristina från Duvemåla av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. På Göteborgsoperan har hon även synts i Les Miserables och Sound of Music.

På tv debuterade hon 2005 i Tomas Alfredsons En decemberdröm och därefter har vi kunnat se henne i Levande föda, Andra avenyn och Höök. I filmsammanhang har hon haft roller i novellfilmen Regnet (2007) av Pontus Lidberg och i Kristian A Söderströms Sanningens mörker. Just nu på biograferna rullar Till det som är vackert i vilken Alicia Vikander spelar huvudrollen mot Samuel Fröler. Filmen är producerad av Helen Ahlsson, Tre vänner och har vunnit bästa film i Flash Forward-sektionen i Pusan, Sydkorea, bästa film på Viareggio European Film Festival, ungdomsjurypriset i Ghent samt fått hedersomnämnande på filmfestivalen i Mannheim-Heidelberg.

Alicia Vikander har en stor roll i Ella Lemhagens kommande film Kronjuvelerna och igår tillkännagavs att hon kan vara aktuell för huvudrollen i Universals stora kommande film Snow White and the Huntsman. Nyligen blev Alicia Vikander även utsedd till Rising Star på Stockholms filmfestival.

Shooting Stars organiseras av European Film Promotion, och innebär att talangfulla unga skådespelare från hela Europa presenteras i olika sammanhang på filmfestivalen i Berlin. Under de senaste åren har flera av skådespelarna medverkat i internationella produktioner.

Bland tidigare svenska Shooting Star-representanter märks Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson och Tuva Novotny. Shooting Stars från andra länder har inkluderat bland andra Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl och Franka Potente.

Filmfestivalen i Berlin pågår den 10-20 februari.

Info om de övriga nio Shooting Stars-finalisterna
Artikel i Hollywood Reporter om Alicias eventuella medverkan i nya Snövit-filmen


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34