Fotograf/Källa: Calle Björned

Svenska Filminstitutet har utsett Ami Ekström till ny konsulent för kortfilm. Hon efterträder Erika Wasserman och tillträder 7 januari 2019.

Ami Ekström är född i Göteborg och gick skådespelarutbildning innan hon studerade Filmproduktionsprogrammet på Högskolan Väst i Trollhättan. Direkt efter utbildningen anställdes hon på Film i Väst där hon haft flera ansvarsområden, bland annat avtalshandläggare och produktionssekreterare. Idag är hon senior executive co-productions, där hon ansvarar för kort- och dokumentärfilm och ingår i produktionsgruppen för Film i Väst. Hon har också varit med i styrgruppen för Filminstitutets och SVT:s satsning Moving Sweden, arbetat med urvalet till Uppsala talangdagar och drivit talangprogrammet The Hub.

Ami Ekström har varit samproducent för flera av de senaste årens mest hyllade kort- och dokumentärfilmer: Kasper Collins I Called Him Morgan, You Are Teddybears av John Boisen och Björn Fävremark, flerfaldigt festivalbelönade kortfilmen Hopptornet och Guldbaggenominerade Studio 5, båda av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, samt Niki Lindroth von Bahrs Guldbaggevinnare Min börda. I år har vi kunnat se Pernilla Augusts kortfilm Scener ur natten (från satsningen Bergman Revisited), Jerry Carlssons Skuggdjur som vunnit pris i Clermont-Ferrand och ett antal andra internationella filmfestivaler, och Carl Javérs snart bioaktuella dokumentär Rekonstruktion Utøya. Ami Ekström har också varit samproducent för publiksuccéerna Den blomstertid nu kommer av Crazy Pictures och Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

– Det ska bli väldigt roligt att börja som filmkonsulent på Filminstitutet. Jag har alltid älskat kortfilm för att den tillåter kreatörer att ta ut svängarna och hitta annorlunda uttryck. Att jobba med kortfilm och dess utveckling med nya plattformar, format och röster är lika delar spännande och utmanande, säger Ami Ekström.

– Jag är glad över att från Filminstitutets håll få ta del av Amis engagemang för det korta formatet, för nya röster och nya berättelser. Jag är också övertygad om att Ami kommer bidra till att utveckla svensk kortfilm och nya format, säger Kristina Colliander, chef för Filminstitutets produktionsstödsenhet.

Ami Ekström tillträder sin tjänst 7 januari 2019.

Vid frågor, kontakta Kristina Colliander: kristina.colliander@filminstitutet.se, 08-665 11 87.

Följ oss på sociala medier:

Facebook_TransparentTwitter_TransparentInstagram_Transparent


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. 
Läs mer: filminstitutet.sesvenskfilmdatabas.seguldbaggen.se 


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikatör / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34