Foto: Memfis Film och Patrik Österberg

Regissören Josef Fares och skådespelerskan Pia Johansson är nya medlemmar i Guldbaggens vinnarjury. Årets jury består av sju filmpersonligheter, som tillsammans ska utse vilka som belönas med Guldbaggar på galan den 12 januari.

Om Josef Fares


Josef Fares Foto: Memfis Film

Josef Fares, född 1977, slog igenom som regissör med publiksuccén Jalla! Jalla! år 2000. Sedan dess har han gång på gång överraskat publiken och brutit ny mark med långfilmerna Kopps, Zozo och senast Leo, där han själv spelade en av de stora rollerna.
Josef Fares, som har studerat filmregi på Dramatiska Institutet, har även gjort ett femtiotal kortfilmer. Sin allra första film gjorde han som femtonåring. 
- Det är en ära att få vara delaktig i Guldbaggen. Jag har själv aldrig fått en Guldbagge, det är många som tror det eftersom jag har varit nominerad många gånger. Så nu får jag vara med om att dela ut dem istället. Och det är väl som de säger, det är roligare att ge än att få, säger Josef Fares.

Om Pia Johansson


Pia Johansson. Foto: Patrik Österberg

Pia Johansson, född 1960, har för andra året i rad deltagit i Guldbaggens nomineringsjury. I år tar hon även klivet över till vinnarjuryn som ska diskutera sig fram till vinnarna under ett gemensamt beslutsmöte.
- Jag ser fram emot makten att få vara med och bestämma! Jag har massor med åsikter om vad som är bra film och hoppas på många intressanta samtal i juryn. Men jag räknar med att det blir svårt, säger Pia Johansson.
Pia Johansson tillhör Stockholms stadsteaters fasta ensemble sedan 1985. Hon har haft en mängd tv- och filmroller genom åren, däribland Den tatuerade änkan, Vuxna människor, Med kameran som tröst, del 2. Trots att hon många gånger har hyllats för rolltolkningar i allvarligare dramer, är hon för den breda publiken mest känd för sin komiska tajming i tv-program som Parlamentet. Pia Johansson filmdebuterade redan som åttaåring, när hon gjorde huvudrollen i sin grannes Super 8-film Hundtjuven. Drygt tjugo år senare tog hon examen från Teaterhögskolan. Två år i rad har hon varit uppskattad konferencier för QX gaygala.
I Guldbaggejuryn ingår förutom Josef Fares och Pia Johansson även regissören Jonas Åkerlund producenten Katinka Faragó, filmkritikern Nils Petter Sundgren, filmvetaren Maaret Koskinen och konstnärliga ledaren Vinca Wiedemann. Juryns ordförande är Eva Swartz. 
Den 45:e Guldbaggegalan äger rum måndagen den 12 januari med Johan Glans som värd.
Förra årets jurymedlem Pernilla August har tvingats tacka nej till att delta i årets juryarbete på grund av en inspelning.

Guldbaggejuryn och regler


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34