Foto: Kerstin Olsson

Berättelser om åldrande, uppväxt och relationer mellan generationer dominerar november månads produktionsstödsbeslut.

Ur Holkmannen. Foto: Kerstin Olsson

Fem projekt i kort format har fått stöd i november. Bortom av Valentina Chamorro beskriver en komplicerad relation mellan mor och son där en är döv och en är dålig på teckenspråk. Mor och son möts också i Hungerkonstnären av Pedram F. Dahl där Daniel upptäcker en oroväckande vana hos sin mor. Kan han få henne att sluta med det hon gör eller måste han lära sig att acceptera mamman som hon är?

Också i Om du lämnar mig nu av Maria Eriksson är mamma i fokus. 19-åriga Frida, som är mamma till sin egen mamma, ska flytta ihop med sin kille men brottas med dåligt samvete när mamman börjar gråta hejdlöst.

Även huvudpersonen i dokumentären Holkmannen av Mattias Olsson brottas med skuld. En pensionerad slöjdslärare börjar massproducera "världens bästa holk" efter att ha tagit på sig skulden för två döda fågelungar.

Slutligen studerar Shahriyar Latifzadeh äldre människor i Vuxen - en dokumentär om att bli mogen. Han undrar om deras livsvisdom hjälper honom förstå hur livet borde levas om man hade att helt livs mognad redan vid 30?

Kortfilm


Ur Bortom. Foto: Alexander Westergård
Bortom
Regi Valentina Chamorro
Manus Valentina Chamorro
Producent Valentina Chamorro
Stödmottagare Tjockishjärta Film HB
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Filmtyp Spelfilm
Teknik live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 300 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Eva och David har en komplicerad mor- och sonrelation. De försöker nå varandra men vet inte riktigt hur. En sak som står i vägen är språkbarriären eftersom David är döv och Eva dålig på teckenspråk. Eva har flyttat tillbaka till sitt hemland och kommer nu till Sverige på ett kort besök.


Ur Holkmannen. Foto: Kerstin Olsson

Holkmannen
Regi Mattias Olsson
Manus Mattias Olsson
Producent Mattias Olsson
Stödmottagare Mattias Olsson Film och Bild
Målgrupp Familj
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 125 ooo kronor
Produktionsbolagets beskrivning: En pensionerad slöjdslärare upptäcker att taket på en av de holkar han satt upp i trädgården för 30 år sedan spruckit. Det har regnat in och i holken hittar han två döda fågelungar. Driven av skuldkänslor sätter han igång att, med en möbelsnickares precision, massproducera "världens bästa holk".

Hungerkonstnären
Regi Pedram F. Dahl
Manus Pedram F. Dahl
Producenter Maria Stoianova, Pedram F. Dahl
Stödmottagare La cabeza de alfredo productions
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 200 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Daniel upptäcker en otäck vana hos sin mor. Men kan han få henne att sluta med det hon gör? Eller måste han lära sig att acceptera mamman som hon är? En kort berättelse om ett mor-son-förhållande och känslor som stannar kvar över åren.


Ur Om du lämnar mig nu. Foto: Fianna Robijn

Om du lämnar mig nu
Regi Maria Eriksson
Manus Maria Eriksson
Producenter Maria Eriksson, Ronny Fritsche
Stödmottagare Krokodilpäron Film AB
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 400 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Frida är 19 år och mamma till sin egen mamma. Idag ska hon flytta ihop med sin kille och lämna henne. Äntligen. Men så händer det som inte får hända, men som alltid händer. Mamma börjar gråta. Hejdlöst. Hur ska Frida någonsin kunna frigöra sig när hennes älskade mamma kväver henne med dåligt samvete?

Vuxen - en dokumentär att bli mogen
Regi Shariyar Latifzadeh
Manus Shariyar Latifzadeh
Producenter Shariyar Latifzadeh, Olle Wirenhed
Stödmottagare Götafilm AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 400 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Vuxen är en dokumentär om att finna mening i vardagen. Regissören Shahriyar Latifzadeh vill genom att följa fyra äldre människor i deras vardag försöka förstå och hantera de problem han möter i sitt eget liv. Kan deras livsvisdom hjälpa honom förstå hur livet borde levas om man hade att helt livs mognad redan vid 30?


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34