Fotograf/Källa: Foto: Johan Bergmark

Vid ett seminarium på Göteborg Film Festival i dag, tillkännagavs att Moving Sweden förlängs till årsskiftet 2017. Hittills har 31 filmer fått stöd via Moving Sweden, projektet som låter både erfarna och mindre etablerade filmskapare prova nya berättarformer.

Förlängningen av Moving Sweden innebär tre kommande beslutsmöten under 2017 – ett i maj, ett i september och ett i december, samt en förstärkning med ytterligare 11 miljoner till starka berättelser i nya format.

– SVT är mycket glada att Moving Sweden kan fortsätta framåt minst året ut. Detta betyder att flera spännande projekt kan se dagens ljus, säger Peter Zell, projektledare SVT Drama.

– Det känns fantastiskt att vi får fortsatt förtroende. Vi har många modiga och starka projekt i utveckling. Detta ger oss både arbetsro och framtidstro, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden på Filminstitutet.

På fredagen 3 februari hölls seminariet "Reflektioner från experterna" där de internationella experterna Alissa Simon från Variety och Palm Springs Filmfestival, Marcin Łuczaj från New Europe Film Sales, Roberto Olla från Eurimages och Silje Riise Næss från Norska Filminstitutet fick reflektera över det konstnärliga innehållet i de fem Moving Sweden-filmerna som alla hade världspremiär på Göteborg Film Festival i helgen.

Intresset för filmerna 2060 av Henrik Hellström, Hold Me Down av Niclas Gillis, I Will Always Love you, Kingen av Amanda Kernell, Möte om eftermiddagen av Åsa Kalmér och Den störste av Fijona Jonuzi har varit stort på festivalen vilket inte minst visat sig på de utsålda visningarna.

På Guldbaggegalan i januari belönades Moving Sweden-filmen Min faster i Sarajevo av Goran Kapetanović med Guldbaggar för Bästa regi och Bästa kvinnliga biroll. Kortfilmen Baby av Lovisa Sirén var guldbaggenominerad och bioaktuella Småstad av Johan Löfstedt har hyllats av kritikerna och charmar biopubliken i hela landet. Moving Swedenfilmen Kung Fury av David Sandberg från 2015, som också belönats med Guldbagge, är nu uppe i 26,5 miljoner visningar på Youtube.


Moving Sweden är en lågbudgetsatsning som i princip fullfinansierar åtta till elva projekt per år. Hittills har 31 projekt beviljats. Moving Sweden ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Väst.

Läs mer om Moving Sweden här>>


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34