Foto: Carlo Rocchi Bilancini

För tredje året i rad har den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) valt en svensk som en av Europas tio Shooting Stars. Skådespelarna presenteras i olika sammanhang på filmfestivalen i Berlin.

Foto: Carlo Rocchi Bilancini
Nermina Luka? på Venedigs filmfestival där Äta sova dö av Gabriela Pichler vann Kritikerveckans pris. Foto: Carlo Rocchi Bilancini.

- Jag är jätteglad. När utlandschefen Pia Lundberg ringde mig tog jag ett stort glädjeskutt. Det känns mycket spännande att få komma till Berlin i ett sådant här sammanhang, säger Nermina Luka?.

Nermina Luka? föddes 1990 och kommer ursprungligen från Montenegro men är uppvuxen i Munkedal och Åstorp i Skåne och bor numera i Helsingborg. Hon är utbildad pedagog och arbetar idag som fritidsledare. Tidigare har hon arbetat på en tejpfabrik. Efter långt och idogt sökande hittade Gabriela Pichler och castaren Lotta Forsblad Nermina Luka? på en fritidsgård och efter en provfilmning var rollen hennes.

Gabriela Pichlers långfilmsdebut Äta sova dö, i vilken Nermina Luka? spelar huvudrollen Ra?a, har sedan sin internationella premiär i september i år gjort ett segertåg runt om i världen. Den har bjudits in till en rad av höstens viktigaste filmfestivaler, förutom Venedig även Toronto och Busan. I Venedig vann den kritikerveckans stora pris tillika publikpriset. I Lübeck vann den NDR-priset och i Sevilla Golden Girardillo-priset. På American Film Institutes filmfestival vann den jurypriset. Överallt lovprisas Nerminas insats i filmen.

Nermina Luka? har hittills vunnit pris för bästa aktris på filmfestivalerna i Sevilla och Amiens, tagit emot hedersomnämnande på Zürich filmfestival samt blivit utnämnd till årets Rising Star på Stockholms filmfestival.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Bill Skarsgård, Alicia Vikander, Gustaf Skarsgård, Tuva Novotny och Alexandra Rapaport. Shooting Stars från andra länder har inkluderat bland andra Carey Mulligan, Daniel Craig, Rachel Weisz och Moritz Bleibtreu.

Om du önskar komma i kontakt, bilder m m med Nermina Luka? kan du kontakta mig eller producenten China Åhlander china@anagram.se 0705-76 59 59.


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34