Foto: Petrus Sjövik

Ömheten har bjudits in till sektionen Generation 14plus på Berlins Filmfestival 2014 där den tävlar om att vinna den prestigefulla Kristallbjörnen. Filmen, som har svensk biopremiär 6 december, är Sofia Norlins långfilmsdebut och utspelar sig i Kiruna, med Sebastian Hiort af Ornäs (Sebbe) och Lina Leandersson (Låt den rätte komma in) i huvudrollerna.

Robin Edholm och Sebastian Hiort af Ornäs i Ömheten. Foto: Petrus Sjövik


- Det känns helt fantastiskt för mig och teamet att vi ska få visa filmen för en världspublik. Och det känns otroligt kul att Kiruna, som spelar en avgörande roll i filmens handling och vars invånare stöttat oss i hela processen, uppmärksammas på en så fin festival som Berlin. Jag känner mig oerhört tacksam, säger filmens regissör Sofia Norlin.

Svensk film har under de senaste åren, i regel med en film per år, tävlat i Berlins filmfestivals Generation 14plus. Bland de senaste kan nämnas Lisa Aschans Apflickorna och Babak Najafis Sebbe, i vilken Sebastian Hiort af Ornäs gjorde bejublad långfilmsdebut. Sistnämnda film belönades med festivalens Best First Feature Award.

Ömheten handlar om Markus (Sebastian Hiort af Ornäs) som lever för rostiga karosser och skrikande motorer. Men när han blir utkastad från fordonsprogrammet återstår bara arbete i gruvan, omgiven av det mörker som tog hans pappa. Samtidigt ska hans hemstad Kiruna flyttas. Industrisamhällets överlevnad är beroende av en generation ungdomar som växer upp medan marken bokstavligen skälver under deras fötter. Filmen är en norrländsk coming of age-berättelse och Sofia Norlins långfilmsdebut. Det är den första filmen som kommer ur Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium för kvinnliga regissörer. Filmen visas i tävlan i Berlin filmfestivals sektion Generation 14plus.

Ömheten är producerad av DFM och har fått stöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Lars G. Lindström. Filmens producent Olivier Guerpillon har tidigare producerat Sound of Noise och medproducerat Les grandes personnes - De vuxna som båda visats på Cannes filmfestival. Ömheten har svensk biopremiär  fredag 6 december.


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34