Naomi Kawase

Den japanska regissören Naomi Kawase har prisats på otaliga filmfestivaler världen över och varit Cannes stora favorit sedan spelfilmsdebuten 1997. Nu är hon dubbelt Sverige-aktuell, dels som juryordförande för The Ingmar Bergman International Debut Award vid Göteborg Film Festival och som gäst i Cinemateket Live söndag 1 februari. Då kommer hon till Stockholm för att samtala med redaktören, författaren och Japan-kännaren Yukiko Duke om sitt konstnärskap och sin karriär. Efter samtalet inleder hon visningen av sin senaste film Still the Water.

Regissören Naomi Kawase och en scen ur hennes hyllade film Still the Water som visas efter samtalet. Foto: Kumie Inc och Yutaka Yamazaki.

Naomi Kawase arbetar helt utan repetitioner eller omtagningar och i spelfilmerna sätter hon så många amatörer som möjligt i rollerna. Inför The Mourning Forest, som fick juryns stora pris Cannes 2007, gav hon huvudrollen till en pensionerad bokhandlare som hon visste hade all tid i världen, för att han skulle bo på vårdhemmet i filmen i flera månader före inspelningen. Hennes skådespelare lever, äter och arbetar med de bofasta i de japanska byarna som hon filmar i, får ett skissartat manus, och ska sedan glömma det de läst, hitta egna ord och ta sig genom scenerna på egen hand. 


Yukiko Duke är redaktör för litteraturtidskriften Vi läser, recenserar böcker i SVTs Gomorron Sverige och har översatt Haruki Murakami och Augustnominerats för sin kokbok Mikaku, den japanska kokboken. Hon har också under flera år arbetat som journalist och nyhetsankare i Japan.

Still the Water som Kawase inleder efter samtalet kallar hon själv sitt mästerverk. Filmen är lika mycket en skildring av de nedärvda traditionerna på den halvtropiska ön Amami-Oshima som en kärlekshistoria, där en sextonårig flicka med en döende mor försöker förstå sig på pojken i huset intill.
 
Cinematekets Kawase-retrospektiv fortsätter under februari och mars, främst med spelfilmer men också dokumentären Genpin om den legendariska Tadashi Yoshimura, som förlöst mer än tjugotusen kvinnor utan bedövning på en förlossningsklinik ute i skogen, där han låter dem skura golv och hugga ved tills det är dags.

Tid och plats: söndag 1 februari kl 16.00-17.30, med efterföljande filmvisning kl 18.00-20.00 i Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.

Biljetter till Cinemateket Live och Still the Water finns nu att köpa viacinematekets webbshop och Kulturdirekts infodisk i Kulturhuset. Biljetter till resterande filmer i serien släpps den 15 januari.
 
Samtalet och samtliga av Kawases filmer i är tillåtna från 15 år.

Se alla Naomi Kawases priser och nomineringar här.


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34