Från Om det oändliga av Roy Andersson. Fotograf/Källa: Studio 24

Roy Anderssons nya film Om det oändliga har blivit uttagen till filmfestivalen i Toronto. Där får den sin nordamerikanska premiär, bara några dagar efter världspremiären på filmfestivalen i Venedig.

På en drömlik vandring, milt ledd av en Scheherezade-lik berättare, blir betydelselösa ögonblick lika viktiga som historiska händelser: ett par svävar över ett krigshärjat Köln; på väg till ett kalas stannar en pappa för att knyta sin dotters skor i ösregnet; tonårsflickor dansar utanför ett kafé; en besegrad armé marscherar mot ett krigsfångläger. Med Om det oändliga utökar Roy Andersson sitt filmiska verk med en reflektion av mänskligt liv i all sin skönhet och grymhet. 

Häromveckan kunde vi berätta att filmen får sin världspremiär i tävlan på filmfestivalen i Venedig. Nu är filmen också uttagen till filmfestivalen i Toronto, där den kommer att visas i sektionen Masters.

– Det är fantastiskt, det tycker i alla fall jag. Jag är hedrad och ödmjuk inför de möjligheter som den här festivalen medför, säger Roy Andersson.

Roy Andersson slog igenom med En kärlekshistoria 1970, och därefter följde långfilmerna Giliap (1975), Sånger från andra våningen (2000) och Du levande (2007). Mellan 1975 och 2000 regisserade Roy Andersson flera prisbelönta kortfilmer, och även en mängd minnesvärda reklamfilmer. Om det oändliga är hans första film sedan 2014, då En duva satt på en gren och funderade på tillvaron belönades med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Det var första gången sedan festivalens start 1932 som en svensk film vann det prestigefyllda priset. 


Mer svenskt i Toronto

En komikers uppväxt i regi av Rojda Sekersöz, med manus av Jonas Gardell efter hans egen roman, får som tidigare meddelats världspremiär i Toronto. Filmen visas i sektionen Discovery, som lyfter fram regissörer som gör sin första eller andra långfilm. Rojda Sekersöz långfilmsdebuterade som regissör 2017 med Dröm vidare, som blev tvåfaldigt Guldbaggenominerad. 2018 belönades Sekersöz med en Guldbagge för Årets nykomling, där hon kallades "en ny, viktig röst i film-Sverige".


Svenska samproduktioner

Sea Fever med manus och regi av irländska Neasa Hardiman visas också i sektionen Discovery. Filmen är en thriller om en marinbiolog-student som kämpar för sin egen och besättningens överlevnad när en fisketrålare utanför den irländska västkusten smittas av en okänd och dödlig parasit. I en av rollerna syns Ardalan Esmaili, aktuell i dansk-svenska dramat Ser du månen, DanielSea Fever är en irländsk-svensk-belgisk-brittisk samproduktion med Börje Hansson och Carola Hansson på Bright Moving Pictures, samt Film i Väst, som svenska samproducenter. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Calle Marthin.

Håp (Hope) med regi och manus av norska Maria Sødahl får sin världspremiär i Discovery-sektionen. Filmen är en norsk-svensk samproduktion med Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Film i Väst som svenska producenter. Håp skildrar vad som händer med kärleken i ett förhållande när en kvinna mitt i livet får beskedet att hon bara har tre månader kvar att leva. I huvudrollerna ser vi norska Andrea Bræin Hovig och vår egen Stellan Skarsgård, just nu bioaktuell i Berlin-vinnaren Ut och stjäla hästar. Håp är Maria Sødahls andra film efter Limbo (2010) som hade bland andra Lena Endre i rollistan. Håp har fått stöd av Svenska Filminstitutet, konsulent Jenny Gilbertsson.

Dessutom har A White, White Day (Hvítur, hvítur dagur) blivit uttagen till sektionen Contemporary World Cinema där den får nordamerikansk premiär. Filmen, ett drama om en småstadspolis som blir besatt av att hitta den man som han misstänker är involverad i sin hustrus död, är skriven och regisserad av isländske Hlynur Pálmason och är en samproduktion mellan Island, Danmark och Sverige, där Nima Yousefi för Hobab samt Film i Väst är de svenska samproducenterna. För fotot står den svenska filmfotografen Maria von Hausswolff. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Calle Marthin.

Toronto International Film Festival äger rum 5-15 september. Läs mer om programmet här.

Följ oss på sociala medier:

Facebook_TransparentTwitter_TransparentInstagram_Transparent


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. 
Läs mer: filminstitutet.sesvenskfilmdatabas.seguldbaggen.se 


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Rebecka Ioannidis Lindberg

Kommunikationschef / Director of Communications and PR

rebecka.ioannidis.lindberg@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46(0)8 665 12 73

+46 (0)76 501 20 73

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34