Bild ur Gordon & Paddy. Foto: LEE Film

Nu är det klart att Linda Hambäcks tecknade film Gordon & Paddy samt dokumentärfilmen Den sommaren av Göran Hugo Olsson får internationell respektive europeisk premiär på Berlin International Film Festival.

Gordon & Paddy av Linda Hambäck är uttagen till Generation, tävlingssektionen för filmer riktade till barn och unga. Filmen är regisserad av Linda Hambäck som också producerat filmen tillsammans med Lina Jonsson för Hambäcks produktionsbolag Lee Film AB. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutets långfilmskonsulent Calle Marthin. För manus står Jan Vierth och rösterna är gjorda av Melinda Kinnaman, Felix Herngren och Stellan Skarsgård.

– Det känns helt fantastiskt att Gordon & Paddy har kommit med i Berlin. Det var min dröm från allra första början och jag ser mycket fram emot februari! Jag blev förälskad i Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker om Kommissarie Gordon. Det var framförallt hans träffsäkra ton av ödmjukhet, vänlighet och spänning som ledde mig fram till den stora skog där jag fick lära känna Paddy, Valdemar, familjen Ekorre, familjen Kanin och alla de andra djuren. Jag vill med filmen Gordon & Paddy ge publiken möjligheten att besöka djuren i den stora skogen, samt kanske bli klokare om vem den farliga, läskiga räven verkligen är! säger Linda Hambäck.

Läs mer om Linda Hambäck på Nordic Women in Film. Gordon & Paddy har svensk biopremiär 22 december med distribution av TriArt Film. Internationellt säljbolag är New Europe Film Sales.

Den sommaren av Göran Hugo Olsson får europeisk premiär i Panorama Dokumente på Berlins filmfestival. Världspremiären gick av stapeln i höstas på den välrenommerade amerikanska festivalen i Telluride.

Den sommaren är en långfilmsdokumentär om det filmprojekt som fotografen och konstnären Peter Beard initierade 1972 tillsammans med Lee Radziwill, om hennes släktingar, mor och dotter Beale på Grey Gardens. Det helt unika materialet var försvunnet under mer än 40 år, men återuppstår nu i en film som fokuserar på Beard och hans vänner, som tillsammans formade en kokande kreativ miljö i Montauk på Long Island utanför New York under 70-talet. Bland de medverkande ses Peter Beard, Lee Radziwill, Edith Ewing Bouvier Beale, Edith Bouvier Beale och Andy Warhol. Filmen bygger på filmmaterial regisserat av Peter Beard, Jonas Mekas, Andy Warhol och med ytterligare material inspelat av Albert Maysles and Vincent Fremont.

– För mig är den här filmen väldigt mycket en kärlekshistoria. Det ursprungliga materialet återspeglar Peter Beards och Lee Radziwills förhållande och den kärlek och respekt de hade för sina vänner, bland annat Big Edie och Little Edie Beale. Jag hoppas att filmen också speglar vår egen kärlek och respekt för människorna och tiden, säger regissören Göran Hugo Olsson.

Den sommaren är producerad av Tobias Janson/Story AB (Sverige), Joslyn Barnes/Louverture Films (USA), Nejma Beard (USA) och Signe Byrge Sørensen/Final Cut for Real (Danmark) och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Antonio Russo Merenda. Internationella säljbolag är Cinetic Media (USA & Kanada) och Dogwoof (övriga världen).

Läs mer om Berlin International Film Festival här.

För ytterligare pressfrågor kontakta Filminstitutets presschef Jan Göransson, jan.göransson@filminstitutet.se.


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34