Dyke Hard: Foto: Niclas Dennermalm

Bitte Anderssons actionkomedimusikal Dyke Hard har valts in till prestigefyllda Panorama-sektionen på Berlins filmfestival. Detta är den andra svenska långfilmen som kvalar in till Berlins filmfestival.

Dyke Hard: Foto: Niclas Dennermalm

- Vi är superglada och samtidigt jätteskraja! Dyke Hard är ju en helt crazy B-film och Berlins filmfestival är en av världens tyngsta, men också en av de mest öppensinnade. Att få internationell premiär just där känns som att vi dött och kommit till himlen - är det på riktigt? säger Bitte Andersson.

Dyke Hard är ett lesbiskt hårdrocksband på väg till en stor musiktävling i huvudstaden. En mystisk miljonär med en armé av ninjor, cyborger och roller derby-tjejer gör allt för att stoppa dem. Resan dit blir ett äventyr fyllt av motorcykelgäng, fängelseuppror och musikalnummer.

Dyke Hard startade som ett examensarbete på Konstfack - där Bitte Andersson studerade Storytelling - och utvecklades till ett kollektivt samarbete med en stor del av Stockholms queercommunity.

Dyke Hard är Bitte Anderssons långfilmsdebut. Hon är serietecknare med bakgrund i fanzines och Do-It-Yourself-kultur. Bitte Andersson har bland annat arbetat för Troma Entertainment i USA, det kultförklarade independentbolaget som specialiserat sig på skräckfilmer med farsförtecken ibland kryddat med samhällskritik.

Så här skriver Berlins filmfestival om filmen i sin pressrelease:
"In the Swedish contribution Dyke Hard by Bitte Anderson, all the stops have been pulled on what makes indie cinema so entertaining. A zany, quasi musical of post-punk-lesbo-rock-'n'-roll calibre: this is underground fun at its purest."

Filmen har svensk premiär den 6 mars 2015 - och kommer att vara med när svenska långfilmsvåren presenteras på Filmhuset den 19 januari.  

Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Baker Karim och är producerad av Tomas Michaelsson och Bonnie Skoog Feeney, Filmlance International. Manuset har skrivits av Bitte Andersson, Alexi Carpentieri, Martin Borell och Josephine Krieg och bland de medverkande märks Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wångensjö, Alle Eriksson, Iki Gonzalez Magnusson och Josephine Krieg.
Distributör i Sverige är Njuta Films. Utländsk försäljning: Filmlance International. 

Den tidigare svenska långfilmen på Berlins filmfestival är Min lilla syster av Sanna Lenken

Berlins filmfestival pågår 5-15 februari. Mer om festivalen:www.berlinale.de


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34