Regissörerna bakom GLÖD. Övre raden: Maria Fredriksson, Alecio Araci, Liina Johansson, Gunnar Bergdahl, Julián Quevedo. Nedre raden: Julia Qvarnström, Sanna Kalla, Kamelia Pebdani, Lina Puranen, Jonah Seften.

Tio projekt har blivit utvalda till kortfilmssatsningen GLÖD, som lyfter film på de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Filmerna kommer att spelas in under nästa vår, och har premiär under Almedalsveckan 2020.

I augusti presenterades GLÖD, ett produktionsstöd lanserat av Svenska Filminstitutet i samarbete med UR och Folkets Bio. Initiativet vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som kan tala till unga och unga vuxna. 

Tio projekt har nu valts ut till kortfilmssatsningen, där dialogen helt eller delvis består av minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch eller romani chib.

En av de utvalda regissörerna är Lina Puranen, som ska göra en film om ung vänskap, där tvåspråkigheten genomsyrar dialogen:

– Det är både kittlande och läskigt, att få skildra tvåspråkigheten bland unga sverigefinnar i ett kort format. Verkligheten och vardagen är ju ett ständigt växlande mellan språk för många. Sådana här satsningar kan göra att normer förskjuts.

Filmaren Alecio Araci ser sig som inspiratör för andra romer:

– Satsningen GLÖD är ett erkännande för oss romer och andra svenska nationella minoriteter. Min stora förhoppning är att det ska inspirera andra i samma situation att våga gå ut och filma. Med min film vill jag öppna upp en diskussion om identitet, sexualitet, ursprung och bördan som kan uppstå när alla dessa inte klaffar. Det känns extra kul att låta romani chib och samiska mötas. Två helt olika språk men med en nästintill identiskt historia av förtryck.

GLÖD är en del av Filminstitutets uppdrag att främja film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken. Klara Grunning är filmkonsulent och Malin Nygren är samordnare för uppdraget:

– De nationella minoritetsspråken lever men hörs alltför sällan i media. Den här satsningen öppnar möjligheten att, genom konstnärligt starka filmer, lyfta fram dessa röster och möta en bred publik, säger de.

Följande tio team har blivit utvalda att motta vardera 130 000 kr i produktionsstöd:

Samiska:
Jonah Seften, manus/regi och Andreas Emanuelsson, producent
Maria Fredriksson, manus/regi och Ina Holmqvist, producent

Finska:
Julia Qvarnström, manus/regi och Ewa Cederstam, producent
Lina Puranen, producent/regi/manus och Helmi Tolonen, manus 
Liina Johansson, producent/regi och Dan Görgü, producent/manus

Meänkieli:
Sanna Kalla, regi, Andreas Emanuelsson, producent och Jon Blåhed, manus

Jiddisch:
Gunnar Bergdahl, regi, Fredrik Lange, producent och Anna Margolin, manus
Kamelia Pebdani, manus/regi och Peter Krupenin, producent 

Romani chib:
Alma Dzafic, manus/regi, Julián Quevedo, producent/manus/regi och Anna Åhlander, producent

Romani chib och samiska:
Alecio Araci, regi/manus och China Åhlander, producent/manus

GLÖD görs i samarbete mellan Svenska Filminstitutet, UR och Folkets Bio.

Filmerna som fått stöd produceras under våren 2020. De kommer att ha premiär under Almedalsveckan 2020 och dessutom visas av Folkets Bio och UR.

Mer information: filminstitutet.se/nationella-minoriteter

Följ oss på sociala medier:

Facebook_TransparentTwitter_TransparentInstagram_Transparent


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. 
Läs mer: filminstitutet.sesvenskfilmdatabas.seguldbaggen.se 


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62