Bild från Scheme Birds. Foto: Ellinor Hallin

Nu är delar av programmet till Tribeca Film Festival i New York släppt. Den svenska dokumentären Scheme Birds, i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, är uttagen att tävla och får sin världspremiär på festivalen.

Scheme Birds utspelar sig i en fattig del av Skottland, präglad av våld, arbetslöshet och kriminella gäng. Filmen följer Gemma, en tonårstjej och så kallad "scheme bird" känd av den lokala polisen för att ofta hamna i bråk. Bakom den hårda ytan har Gemma en nära relation till sin morfar Joseph, som vänt våldet ryggen och ägnar sig åt att föda upp duvor. Men Gemma har svårt att komma loss från sitt gäng, och när hon först blir förälskad i kåkfararen Pat och sedan gravid riskerar hon att fastna i kriminalitet och hopplöshet. Filmen tävlar i sektionen Documentary Competition och får sin världspremiär på festivalen.

– Det känns otroligt roligt, stort och ärofyllt! säger Ellen Fiske och Ellinor Hallin. Att Scheme Birds får vara en del av just Tribeca, med relativt få men kvalitativa dokumentärer, är mäktigt. Som regissörer hoppas vi med Tribeca-premiären av vår debutfilm etablera vårt formspråk och knyta kontakter som är intresserade av vårt sätt att berätta. I framtiden kommer vi förhoppningsvis kunna utveckla vår stil och fortsätta göra filmer i samma anda.

– Redan från början har vi jobbat för att filmen ska nå ut och få en internationell spridning – därav många utländska finansiärer. Att filmen nu möter den nordamerikanska publiken känns jättekul. Gemma och de andra medverkande i filmen får aldrig chansen att berätta sin historia för någon utanför "schemet" men nu får hela världen ta del av deras berättelse.

Ellen Fiske är regissör och manusförfattare utbildad på Biskops-Arnö Folkhögskola och Stockholms Dramatiska Högskolas dokumentärfilmsutbildning. Hon har regisserat och producerat en handfull kortfilmer. Keep Me Safe (2014) visades på Tempo dokumentärfestival och hennes senaste kortfilm Lone Dads (2016) följer tre ensamstående pappor i Skottland, en miljö hon har återkommit till flera gånger.

Ellinor Hallin är fotograf och regissör utbildad vid Birkagårdens dokumentärlinje. Hon har arbetat som fotograf på både fiktion och dokumentärer, bland andra Karin Ekbergs Efter Inez (2017) och Mette Aakerholm Gardells Leva. Älska (2018). Hon blev tidigare i år Guldbaggenominerad för sitt foto i Anders Hazelius psykologiska thriller In i dimman (2018) och är också fotograf på Lukas Moodyssons kommande HBO Nordic-serie Gösta.

Ellen Fiske och Ellinor Hallin har tidigare samarbetat på kortfilmen Det röda (2015, tillsammans med Feronia Wennborg) och just nu arbetar de med dokumentären Josefin & Florin (medregisserad av Joanna Karlberg) som har planerad biopremiär i höst.

Scheme Birds är en svensk-skotsk samproduktion, med Mario Adamson som svensk producent för Sisyfos Film, och Ruth Reid för skotska Gid Films Ltd som medproducent. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart

Filmfestivalen i Tribeca pågår 24 april – 5 maj. Läs mer om programmet här.

Följ oss på sociala medier:

Facebook_TransparentTwitter_TransparentInstagram_Transparent


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. 
Läs mer: filminstitutet.sesvenskfilmdatabas.seguldbaggen.se 


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62